HÍREK


Élményekkel párosult a munka az edzőtáborban


Már tavaly ősszel megfogalmazódott a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója, Szénay Péter fejében a gondolat, hogy klasszikus edzőtáborba, összetartásra kellene vinni a korosztályokat...

Már tavaly ősszel megfogalmazódott a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója, Szénay Péter fejében a gondolat, hogy klasszikus edzőtáborba, összetartásra kellene vinni a korosztályokat, hogy a hagyományos munkakörnyezeten túl is megismerjék egymást, és az edzők is a tehetségeket. Januárban aztán megvalósult a terv, amelyhez a szülők vállalták a költségeket, a szakmai stáb pedig a munkát és felelősséget. Az alábbiakban az Akadémia szakmai vezetője számol be a tapasztalatokról. 

 

-Mondhatnám, hogy számodra „hazai pálya" volt a szlovákiai edzőtábor, de feltételezem, nem ez volt a fő szempont a helyszín választásakor.

-Természetesen nem, több lehetőség is felmerült, de Horvátországban például jóval magasabb költségek vártak, és szakmailag nem biztos, hogy többet adott volna. Szlovákiában két helyszín várt minket, Besztercebánya és Sznina, utóbbiban volt a szállás, étkezés, és a mérkőzések többsége. Utóbbi már közép-Szlovákia, kicsit messze volt, az utat picit nehezen viselte, aki nem szokott hozzá. Azt kell tudni, hogy próbáltunk útközben is mérkőzést leszervezni, Magyarországon, északkeleten, de nem felelt meg senkinek az időpont. Ahova utaztunk, ott még téli szünet volt Szlovákiában, és ők könnyebben tudtak alkalmazkodni. Végül három korosztállyal utaztunk, az U12, az U13 és az U14 jött velünk az edzőtáborba, és a trénerek, Pap Máté, Vadas Zalán és Miovecz Zoltán. 

-Melyek voltak a legfontosabb szakmai előnyei az edzőtábornak?

-Amellett, hogy sikerült egy másik futballkultúrával megismerkednünk, jó iramú edzőmérkőzéseket vívnunk, erősebb lett a kohézió is. A gyerekek együtt mozogtak, közösen étkeztek, edzettek, aludtak, jobban megismerték egymást. Ráadásul festői tájra kerültünk, hatalmas hó volt a hegyek között, ezt is élvezték a gyerekek. Akadt nem egy diák, aki először aludt a szüleitől távol, és olyan is, aki még nem járt külföldön. Sikerrel ugrottuk meg ezt az akadályt is, a gyerekek összességében jól viselkedtek, kaptak szabadidőt is, amikor pedig munka volt, komolyan vették. Én ezeken a mérkőzéseken sohasem az eredményt nézem, hanem a fejlődést. Nem utolsó sorban sikerült a gyerekeket kiragadni abból a virtuális világból, amelyben élnek, a telefonok helyett többet tudtak egymásra figyelni, társasjátékozni, beszélgetni. 

-Hol tartunk egy szlovák akadémiához képest?

-Olyan együttesekkel játszottunk edzőmérkőzéseket, amelyek az első osztályba tartoznak. Nyilván minden mérkőzés más volt, de azt figyeltem meg, hogy technikailg talán picit előrébb tartunk, képzettebbek a mi játékosaink, azonban a szlovákok harcosabbak, dinamikusabbak voltak. Csapatként jobban működtek, lelkesedésben többször is felülmúltak bennünket. Ebben van talán lemaradásunk. Az viszont tetszett, hogy amivel foglalkozunk az edzéseken, az visszajött, tehát mindenképpen hasznos volt. Az is nehezítette a játékunkat, hogy a kisebb korosztályokban ők már játszanak 11-11 elleni játékot, U13-ban már nagypályán futballoznak. Ráadásul ebben a korban nálunk nincs egész pályás lesszabály, csak a büntetőterületen belül. Ettől gyorsabb, dinamikusabb a játékuk, nekünk idegen helyzet volt, amikor hatan támadnak így egyszerre a félpályánál. Összegezve tehát nincs nagy lemaradásunk, de hozzáállásban lehetne a legtöbbet fejlődni. 

-Lehet folytatása ennek a programnak?

-Én azt gondolom, lehet realitása, a nyár elején Horvátországban nyílik egy jó lehetőség, a tengerparton, Kaposvárhoz az sokkal közelebbi úti cél lehet, ráadásul nemzetközi torna lenne. Meglátjuk, mit tudunk majd összehozni. 

 

Eredmények

U12

Hamsík Academy – BFLA 1-1, 4-0

Dukla Banska Bystrica – BFLA 3-7, 5-3

U13

Hamsík Academy – BFLA 3-1

BFLA – Zvolen 10-2

HFC Humenné – BFLA 2-2

U14  

Hamsík Academy – BFLA 4-2

Zvolen – BFLA 2-2

HFC Humenné – BFLA 3-3

 

Kiss Ernő

 

2023.02.21

KAPCSOLATKÖVESS MINKET