HÍREK


Valami elindult


Tavasszal újra a legjobb 16 csapat közé került az U19-es korosztály.

Az elmúlt évek kevésbé kiemelkedő szereplése után 2022 őszén senki nem várta a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia U19-es csapatától, hogy a tabella élmezőnyében fog végezni. Horváth Miklós edző úgy ítélte meg, a távozók pótlása megtörtént, de merészebb célok még nem fogalmazhatóak meg. Aztán a csapat az őszi szezon végére az előkelő negyedik helyen végzett, ezzel kvalifikálta magát a felsőházba, tavasszal már hazánk legjobb 16 csapata között versenyez, többek között kiemelt akadémiák ellen lép majd pályára a zöld-fehér társaság. 

-Milyen lehetőségekkel vágtatok neki a munkának a nyáron?

-Ez a keret a 2004-es, 2005-ös születésű labdarúgókból áll, így áll össze a keret. Azt tudni kell, hogy a legjobbakat mindkét évjáratból elvitték az elmúlt két esztendőben, de azért sikerült összegyúrni egy lelkes, munkára kész társaságot. A fiatalszabály is érinti ugyebár ezt a korosztályt, a szezonban Országh Balázs és Heil Máté szinte végig a felnőtt csapattal edzett, Heil Máté a korosztályos magyar válogatottban is bemutatkozott, nagyon büszkék vagyunk rá. A szakmai vezetés azt kérte tőlem, hogy próbáljunk meg eredményre játszani, nem konkrét célkitűzés volt helyezésben, vagy pontszámban, de legyen eredmény. Emellett az is kérés volt, hogy ha van erre érett játékos, akkor segítsük velük a felnőtt csapatot is. Nem is kezdődött jól a szezon, két mérkőzés után volt egy pontunk, az is az utolsó Budai FC ellen, és nem láttam akkor, mire lesz elég az elvégzett munka. Aztán elkezdtek jönni a győzelmek és teher nélkül tudtunk szerepelni. 

-Mikor érezted azt, hogy ez az ősz hozhat igazi eredményt?

-Amikor a három hetes válogatott szünet volt, azt éreztem, hogy egyben van a csapat, működik az összhang. De hangsúlyozom, hogy még az utolsó mérkőzésünk előtt sem tettünk terhet a játékosokra, szerencsére bírtuk a hajrát is a szezon végén. Természetesen a gyerekek is látják az eredményeket, ma már, az internet világában ez elkerülhetetlen, tisztában voltak vele, ha a Gyirmót utolsó két meccse úgy alakul, és mi is győzünk, akkor ebből első négy hely lesz, de nem mondtuk ki, hogy elvárás a felsőház. Olyan rangadót nyertünk idegenben kettőt-hármat, ami engem is meglepett. Aztán úgy alakult, hogy Zalaegerszegen tudtunk nyerni 1-0-ra, és jött az utolsó derbi a rivális Gyirmót ellen, ahol szintén nyertünk 2-1-re. Büszke vagyok arra, hogy amióta ez a kiírás van, azóta nem volt példa erre a szereplésre. 

-Ha már a terhet említetted, tavasszal főleg enélkül játszhattok.

-Igen, de szeretnénk meglepetést okozni. Azért azt látni kell, hogy más lehetőségekkel rendelkezik a riválisok közül mindenki, de főleg egy MTK, egy debreceni vagy diósgyőri akadémia, akár a Videoton. Viszont tudunk fejlődni, és el szeretnénk csípni egy-egy skalpot, nem akarunk pofozógépek lenni. Ezek a gyerekek a felnőtt futball küszöbén állnak, most meg tudják mutatni, hogy mit érnek a legjobbak ellen. 

-A télen eltervezett felkészülés zökkenőmentesen telt?

-Igen, az edzéslátogatottság 80 % fölött van, egyénileg is sokat fejlődtünk, lényegesen jobbnak érzem a munkát, mint tavaly. A felkészülést január 9-én kezdtük, többnyire felnőtt megyei első osztályú csapatok ellen játszottunk, Dombóvár, Komló, Nagyatád, tehát élbolybeli együttesek. Ez azért volt jó, hogy a felnőtt futballt is szokjuk, ezeken iram is van, és persze az is szempont volt, hogy nem akartunk messzire utazni. Panasz nem lehet a hozzáállásra, az biztos. Megpróbálunk tavasszal még szintet lépni, és bízunk benne, hogy az U17 is jól szerepel, mert tőlük függ az U19 jövője is. 

-A jó szereplés mellett a felfelé áramoltatás is elvárás. Látsz olyan tehetségeket, akik jövőre a felnőtt csapatban kaphatnak szerepet az említett két fiatalon kívül?

-Igen, jövőre a 2005-ös korosztály kaphat szerepet a fiatalszabály miatt, Horváth Fábián kapus már most is kerettag a felnőtteknél, ott is edz, és Kis-Fónai  Máté is a bő felnőtt keret tagja. Én annak örülnék, ha a 2004-esek közül is itt tudna maradni néhány fő, és tudna játszani a felnőtteknél fiatalszabály nélkül is.  

 

Kiss Ernő

2023.02.20.

KAPCSOLATKÖVESS MINKET