HÍREK


Hat év után újra válogatottat adott a Bene Akadémia


Új időszámítás kezdődött idén nyáron a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémián, hiszen új elnökkel, szakmai igazgatóval, és több új edzővel bővült a személyi állomány. 

A felelős gazdálkodás folytatása volt az egyik kitűzött cél, a másik a szakmai színvonal emelése, és nem utolsó sorban pedig az Akadémia kommunikációjának javítása, a klub megítélésében jelentős előrelépést tervezett a vezetőség. Ennek a munkának egyik gyümölcse, hogy hat év után újra magyar válogatott labdarúgót tud adni a kaposvári labdarúgó utánpótlás nevelőbázisa. 

2016-ban Orsós Tamás kapott meghívót több alkalommal is az U15-ös korosztályba, azóta már az NB II-ben is szerepelt a futballista. Ezúttal pedig Heil Mátét érte a megtiszteltetés, hogy szerepelhet a legjobbak között, és be is mutatkozott a címeres mezben, két válogatott találkozón van túl. Ciprus ellen, hazai pályán debütált az ifjú tehetség, mindjárt kezdőként, és hazánk 2-0-ra nyert azon a találkozón. A múlt héten Olaszország elleni idegenbeli találkozón csereként jutott szóhoz, ahol 3-0-ra vereséget szenvedett hazánk. Heil Máté már jelenleg is nagy értéke a klubnak, mint edzője, Horváth Miklós elmondta, éretten gondolkodó, szorgalmas játékosról van szó.

-Máté céltudatosan áll a labdarúgáshoz. Pécsváradról igazoltuk, már azon is meglepődtem, hogy a Pécs annak idején nem figyelt fel rá. Nekünk szerencsénk volt, igazából a Ladányi testvérek kerültek onnan hozzánk, részben nekik is köszönhetjük, hogy Máté részt vett egy bemutatkozó mérkőzésen, ami után megkerestük. Jók a fizikai adottságai is, profi a szemlélete, és egyre érettebben játszik a belső védő poszton, ami nagy felelősség. Beépítettük a felnőtt csapatba, és az NB III-as bajnokikon sem vallott szégyent. Büszkék vagyunk rá, hogy ennyi év után újra válogatott labdarúgót tudott adni az Akadémia, Orsós Tamás meghívása óta erre nem volt példa. Remélem, Máté még sok mérkőzésen tud nekünk segíteni zöld-fehérben. 

A labdarúgó a Cseri úti sportkollégium lakója, így a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia igazi otthonává vált. Kaposváron, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium tanulója, és mivel végzős diák, tavasszal az érettségin is kell bizonyítania. Az alábbiakban a válogatottságról és a kaposvári időszakról is kérdeztük a labdarúgót. 

 

-A karriered elején tartasz, de eddig úgy tűnik, jó döntés volt Kaposvárra igazolni.

-Teljesen egyetértek, szerettem volna magasabb szinten, szervezett keretek között futballozni, és bíztam benne, hogy az ideigazolásommal ez megvalósul. Úgy érzem, jó képzést kapok az Akadémián és nagyon büszke vagyok, hogy felhúzhattam a címeres mezt. 

-A klasszikus lámpalázzal mutatkoztál be a válogatottban?

-Igen, volt bennem drukk természetesen, Ciprus ellen, és ez az első labdaérintéseken látszott is. Utána viszont sikerült ezt leküzdenem, és jobban is ment a játék. Különleges érzés a címeres mez, életre szóló élmény, nem tudok mást mondani. 

-Akadt ismerős arc a keretből, vagy teljesen új volt mindenki?

-Először szinte mindenki új volt, de azt tudni kell, hogy ennek a generációnak van egy magja, amelyik főleg kiemelt akadémiákról került ki, és akik már játszottak együtt többször. Ebbe a csapatba sikerült bekerülnöm, és köszönettel tartozom Szélesi Zoltán szövetségi edzőnek, hogy bízott bennem.

-Milyennek látod ezt a korosztályt?

-Én azt gondolom, egyénileg képzett játékosok alkotják a keretet, és csapatként is kezdünk összeérni. Tudom, hogy akadnak, akik nem jósolnak nagy jövőt ennek a korosztálynak, de szeretnénk erre rácáfolni. 

-Szélesi Zoltánt milyen szakembernek ismerted meg?

-Mindenki tiszteli a csapatból, tudjuk, hogy játékosként is szép pályafutása volt, itthon is top csapatokban játszott, és erős külföldi bajnokságokban is szerepelt, többek között a Bundesligában. Edzőként határozott, következetes szakember, ha felemeli a hangját velünk szemben, akkor is tudjuk, a mi érdekünkben teszi. 

-Milyen célokat tűztél ki a jövőre nézve?

-Szeretnék továbbra is a korosztályos válogatott tagja maradni, de a legfontosabb, hogy a Kaposvári Rákócziban stabilizáljam a helyem a felnőtt NB III-as csapatban. Emellett érettségi vizsga előtt állok, arra is készülnöm kell, szóval nem unatkozom az előttem álló időszakban. 

 

Kiss Ernő

Fotó: rakoczifc.hu

 

2022.11.21.

KAPCSOLATKÖVESS MINKET