HÍREK


Nem csak klubműködést, filozófiát is láttak a kaposvári labdarúgó edzők


Prukner László, a Kaposvári Rákóczi és a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke kezdeményezésére indult egy partnerségi kapcsolat a Ferencváros és a Bene Akadémia között. 

A korábban Ferencvárossal bronzérmet nyerő, a Kaposvári Rákóczival játékosként és vezetőedzőként is NB I-be jutó szakember első lépésként szakmai látogatást szervezett a Bene Akadémia korosztályos edzőinek, hogy testközelből tapasztalják meg a rekordbajnok zöld-fehérek utánpótlásnevelő bázisának működését, mindennapjait. Mivel Prukner László korábban a Ferencváros utánpótlás igazgatójaként belülről alaposan megismerte ezt a hátteret, szerette volna, ha kollégái is betekintést nyernek egy jegyzett klub műhelymunkájába. Az alábbiakban Szénay Péter, az Akadémia szakmai igazgatója mesél a tapasztalatairól.

-Remek lehetőség más klubok műhelymunkájába betekinteni. Akár megvalósítható ötleteket is sikerült „ellopni" a fővárosiaktól?

-Mindig is érdeklődő, jegyzetelős típusnak tartottam magam, ezúttal is jegyzeteltem, nem tagadom. A kérdésre válaszolva: természetesen mindig lehet újat tanulni és felfrissíteni a saját szakmai munkánkat. Nyilván most lehet azzal jönni, hogy milyen lehetőségek állnak ott rendelkezésre, infrastruktúrában, személyi állományban, technikai eszközökben, de őszintén mondom, ahonnét én jöttem, ahhoz képest itt kánaáni a helyzet Kaposváron, és igenis lehet kiváló szakmai munkát végezni a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémián. Ezen nem múlhat a siker. 

-Mit jelent utánpótlásban a siker?

-A kollégáim mindig lehajtott fejjel jönnek, ha kikaptak, pedig én mindig mondom nekik, nem érdekel az eredmény. Az érdekel, hogy amit eltervezett, az működött-e a mérkőzésen. A fiatalok elindultak-e a fejlődés útján? Nyilván kell egy szint, egy osztály, egy rivális közeg, amelyben lehet fejlődni, tehát meg kell ütni egy adott szintet, de akármennyire is elcsépelt, csak azt mondhatom: utánpótlásban nem az eredmény az elsődleges. Ez nem azt jelenti, hogy nem számít, csak nem az elsődleges cél. A mi munkánkat sokkal jobban méri, hogy hány tehetséget tudtunk adni a felnőtt csapatnak. Hány játékos labdarúgóvá válásában játszottunk szerepet, vagy hány olyan játékost neveltünk, akik eligazoltak nevesebb Akadémiára, és ott meg is állták a helyüket. Sokaknak furcsa, de ha ilyen fordult elő, én annak is örülök, mert az is dicséri a munkánkat. Viszont ha valaki elmegy, és kiderül, hogy nem volt értelme, az ne akarja visszakönyörögni magát. Ez a filozófiám, és ha már filozófia, nemcsak létesítményt, tréninget, rehabilitációs és edzőközpontot láttunk Budapesten, hanem klubfilozófiát is. Kaposvárról 12 kollégámmal vettünk részt ezen a programon, és azt is megtudhattuk, hogyan működik náluk a toborzás, a tehetségfigyelés, a nyomonkövetés. A Fradi 14 éves kor alatt nem igazol, középiskolás korban gyűjti a tehetségeket, viszont addig is monitorozza, figyelemmel kíséri a tehetség útját. Évente kétszer nyílt toborzót is tartanak, ahol bárki megmutathatja magát. 

-Több korosztály is láttatok?

-Igen, láttuk az igazán kicsiket is, az U7-es korosztályt, általános iskolásokat, és U15-ös, U17-es korosztályt is meg tudtuk figyelni. A szakmai igazgató, Kiss-Baranyi Sándor rendkívül érdekes előadást tartott, tehát nem csak gyakorlati foglalkozásokat láttunk. Nekem jó érzés volt, hogy nagy klubban utánpótlásban hasonló elvekre építik a munkát, mint amit mi szeretnénk, ez megerősítés, hogy jó úton járunk. Figyelemre méltó volt, hogy mennyire kevés nálunk az izolált gyakorlat, nagyon sok meccsszituációt próbálnak szimulálni. Azt nem tudjuk itt biztosítani, mint ott, hogy minden edzést mérnek, gépen rögzítenek, elemeznek, ezen a szinten még fejlődnünk kell. Viszont azt, hogy minden edzésnek legyen célja, fel legyen építve, és nem csak kitöltsük az edzésidőt gyakorlatokkal, azt el lehet várni nálunk is. Akár jó gyakorlatokkal is kitölthetjük az edzésidőt, ha nincs felépítve, nincs meghatározott cél, akkor nem elég a fejlődéshez. Azt, hogy mi a cél egy-egy foglalkozáson, a csapatvédekezés, a rögzített helyzetek gyakorlása védekezésben, támadásban, a tolódás, vagy más, azt az edzőnek kell megtervezni. De mindig kell, hogy legyen célkitűzés, terv. 

-A látogatásnak várható folytatása is?

-Igen, nem titok, hogy együttműködési megállapodást fogunk kötni, nem a régi értelemben vett fiókcsapat módjára, de abban hasonlóan, hogy mindkét klubnak előnyös legyen. Azt gondolom, ezzel az együttműködéssel, azzal, hogy van újra korosztályos magyar válogatott játékosunk, azzal, hogy elindult a stadionrekonstrukció, világosan látszik, hogy mit akar a Bene Akadémia és mit tesz érte.     

 

Kiss Ernő

Fotó: Fradi.hu

2022.11.21.

KAPCSOLATKÖVESS MINKET