HÍREK


Kaposvári edző is a női szakág kiválasztó stábjában


A 2022/2023-as labdarúgó szezonban hatványozottan érinti a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémiát a Magyar Labdarúgó Szövetség kiemelt programja, a női szakág fejlesztése. Bruncvig Róbert, a BFLA női szekcióvezetője lett ugyanis az alföldi kötődésű Hódi Zsuzsannával a déli régió vezetője. 

Az országot négy régióra osztották, és a 2009-es, 2010-es születésű tehetségeket szeretnék kiemelten fejleszteni. Régiós, valamint országos válogatott összetartásokat, közös edzéseket tartanak, ahol a szakemberek egy bő keret kialakítására törekednek, hogy meglegyen az a mag, amelyik a korosztályos válogatott gerincét jelenti. Ezeken a foglalkozásokon a régióvezető edzőkön túl a szövetség szakemberei, adott esetben a szövetségi kapitány is részt vesz és figyeli a tehetségeket.

Noha a kiválasztó edzések zártkörűek, a júniusra tervezett régiók közötti zárótornán már bárki megtekintheti a legügyesebb fiatalokat. Bruncvig Róbert, a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia trénere elmondta, koordináló feladata mellett az is fontos, hogy ténylegesen a legjobbak kerüljenek kiválasztásra, hiszen a címeres mezbe a legjobbak juthatnak csak el. 

"A cél az, hogy minden tehetség megmutathassa magát és versenyhelyzetbe kerüljön. Nyilván fontos a tömegesítés is, hiszen anélkül nincs versenysport, de itt már célzottan próbáljuk azokat a leányokat megtalálni, akikre lehet hosszútávon versenyrendszerben számítani. A régióban lévő egyesületekre egyaránt számítunk, a déli régió Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megyéket jelenti. Ez a program 2018-ban indult és már több tehetség került így a válogatott látókörébe. A régiónkban több tucat fiatal labdarúgóból válogatjuk ki az edzők segítségével azt a 20-30 jelöltet, akikkel együtt dolgozunk. Akadnak „gazdagabb" merítésű területek, ilyen Pécs és környéke, és akadnak területek, ahol egyelőre picit nehezebb toborozni. Most ősszel a következő ilyen összetartás Szekszárdon lesz, oda hívjuk össze a déli régió legügyesebb 12-13 éves leányait, akik a későbbi U15-ös válogatott potenciális tagjai lehetnek majd. Korábban Pakson már tartottunk egy ilyen jellegű edzést. Jelenleg egyébként két tehetségünk, Troll Viktória és Hajdu Bíborka tagja ennek a keretnek".

Mint Bruncvig Róbert elmondta, mindig más települést választanak a foglalkozások helyszínéül, hogy senkit ne érjen hátrány az utazást illetően. A személyes motiváció természetesen az, hogy a Bene Akadémia minél több tehetséget tudjon adni ebbe a rendszerbe.    

 

Kiss Ernő

 

2022.10.08.

KAPCSOLATKÖVESS MINKET